torsdag 30 juli 2015

University for Dummies part 1

Jag skulle inte vilja kalla mig någon slags expert på området universitetsstudier, men efter att ha läst sju terminer på universitet både i min hemstad och med flytt till annan ort så känner jag ändå att jag börjar få kläm på det hela.
   För er som inte redan vet så läste jag vid Uppsala Universitetcampus Engelska Parken i totalt tre terminer (Religionsvetenskap A, Tro- och Livsåskådningsvetenskap b1+b2 samt Kyrko- och missionsstudier b1+b2), UU's campus Blåsenhus i två terminer (Pedagogik grundkurs A och Pedagogik med inriktning mot vuxna och arbetsliv B) och nu läser jag vid UU's campus Gotland här i Visby där jag läser Föremålsantikvarieprogrammet (fil.kand i Kulturvård).

Jag tänkte dela med mig lite av mina erfarenheter och tips jag samlat på mig genom åren, både studierelaterat och studiesocialt med tanke på att vi faktiskt börjar närma oss terminsstart med allt som det innebär.

- Det löser sig! Det är nog det övergripande tipset jag vill dela med mig av. Det gäller nog alla aspekter av våra liv, men speciellt högre studier och livet runt omkring det. Måste du för någon anledning frånvara från ett obligatoriskt moment? Prata med din ansvarige lärare i GOD TID så går det oftast att lösa på något sätt. Visar du att du har koll och är uppdaterad på schemat så visar det även läraren att du är seriös när det gäller dina studier och kan därför säkert också göra undantag för dig. Det samma gäller lägenhet på ny studieort, få nya vänner, borttappade föreläsningsanteckningar.. Ta ett djupt andetag, utvärdera situationen, prata med berörda parter och lös sedan problemet!- Kurslitteratur. Använd biblioteket! För alla kurser och all kurslitteratur för dessa kurser ska det finnas minst EN referenskopia av alla böcker. Ofta får du även kopiera (för eget bruk) en viss procent av böckerna, vissa böcker finns som PDF'er gratis online och så vidare. Går inte boken att få tag på (har hänt fler än en gång..) kontakta de som äger rättigheterna till boken och se om ni kan gå ihop ett gäng studenter och beställa direkt från tryckeri/förlag. I höstas kunde jag tillexempel beställa en bok till oss studenter direkt från Göteborgs Universitet som inte längre trycks. Kolla om det finns Facebook-grupper där begagnad studie-litteratur för just ditt ämne finns, eller så kanske det finns en grupp med studenter i blandade "årskullar" där du kan skriva en annons att du söker en viss bok?
Är det en bok du tycker är riktigt intressant och användbar i ditt framtida yrke eller i princip ovärderlig att ha under kursen ska du självfallet köpa den. 


- Våga säg ja! Våga skäm ut dig, våga röra dig utanför din bekvämlighetsgräns, våga ha roligt och prata med nya okända människor. Nu menar jag självklart inte att du ska göra någonting du är fruktansvärt obekväm med, något som är farligt eller kan skada dig själv eller någon annan, men ibland tror jag att man behöver en liten spark där bak och våga bli en ja-människa! Innan jag flyttade till Visby tackade jag i princip nej till varenda fest, jag vågade aldrig skämma ut mig (på ett positivt sätt) och satt ofta tyst i ett hörn om jag nu var med på någonting.
Nu har jag bestämt mig för att bli mer av en ja-människa. Jag kandiderade till kårstyrelsen (och blev invald), jag har gått med i Gycklargillet efter ett års velande, jag är med och busar och stojar nere på kåren och har fått otroligt många nya underbara vänner på köpet. Så våga säg ja!


- Våga säg nej! Det är viktigt att komma ihåg att ta hand om sig själv och sen framförallt komma ihåg varför du befinner dig där du är, nämligen studier. Ibland kanske det är bättre att stanna hemma en lördagkväll om du varit uppbokad i princip varenda dag den veckan och bara käka popcorn framför en bra film ensam. Att hitta en balans i sitt liv som student är svårt, men ack så viktigt. Var uppmärksam på varningstecken så som dålig sömn, huvudvärk och obotlig trötthet. Ta en liten time-out och utvärdera vad du kan skära ned på. Kanske är det någon aktivitet du går på som inte riktigt lever upp till vad du trott eller som du inte riktigt får något ut av? Sluta på den och ägna dig åt något annat, eller ingenting alls. 


- Skriv ned det för nej, du kommer inte komma ihåg det. Personligen använder jag inte min iPhone för att skriva ned viktiga datum, anteckningar eller min kalender utan jag använder mig av en hederlig gammal almanack och tonvis av snygga anteckningsblock för att skriva ned föreläsningsanteckningar, viktiga datum etc. Planning is key! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar