fredag 29 juli 2016

Ett hållbart Gotland?

Vattenkrisen på Gotland har nått oanade nivåer. På HelaGotland gick det i dagarna att läsa den oroande rubriken "Länsstyrelsen anlitar akut experthjälp till Bulverket" och idag skrevs artikeln "Expert: då får man skicka hem turisterna". Att det råder en smärre kris just nu, eller snarare sedan i våras, finns det inga tvivel om. Vi som bor här nås ständigt av uppmaningar och tips om att spara på vattnet. I skolorna lämnas små timglas ut till barnen med uppmaningen om att de bara ska duscha på max fyra minuter, vi ska ha vatten i kylen så att vi slipper spola när vi vill ha kallvatten, lägg tegelstenar i äldre toaletters vattensystem för att minska på vattnet och i varje uthyrd lägenhet finns en liten lapp där turister uppmanas att även de spara på vattnet.
   Samtidigt som allt detta sker så kan man läsa detta i sist nämnda artikel:

   "Får vi inget regn, och om Tingstäde träsk inte fylls på framåt hösten, då blir det en akut kris. Då blir det antagligen ransoneringar. Då får vi bedöma vilka som är prioriterade, som till exempel sjukhus och äldrevård, medan till exempel privatpersoner som har villor längs vägen får hämta vatten i dunkar." 

Nu finns risken att jag låter väldigt gnällig och kanske är det lite foliehattsvarning på mina åsikter, men så får det vara. Jag är orolig för den utveckling jag ser och läser om i Visby, och även Gotland i stort. Nu bor jag i Visby och därför är det lättast att skriva om den verklighet jag upplever, men självfallet är jag medveten om hur besluten här påverkar de mindre orterna runt omkring på Gotland. 
   
Just nu håller man på att bygga en gigantisk kryssningskaj precis söder om den nuvarande kajen. I dagsläget kan man ta emot fartyg på ca 140m medan den nya kajen kommer kunna ta emot två stycken fartyg på 340m var. Idag tar Visby emot ungefär 60'000 kryssningsturister per år men man räknar med att när nya kajen är igång ska man kunna ta emot 150´000 årliga resenärer. Det är alltså exklusive de som reser med dagens alternativ (Destination Gotland, Gotlandsbåten och flyget). 
   Hur har de tänkt att Visby stad ska kunna klara av att ta hand om alla dessa människor? I dagsläget finns det knappt offentliga toaletter att täcka upp för alla som behöver pudra näsan. För att inte tala om vattnet.. Jag är medveten om att det är turismen som får Visby och Gotland att gå runt, men snart måste man inse att vi inte har en hållbar utveckling framför oss. 
   Att som student och Visby-bo få inlägg i sitt Facebook-flöde med rubriker och inlägg om att Regionen uppmanar beboende i och kring Visby att hyra ut sina hem till besökare och samtidigt bli ifrågasatt av de samma i en enkät som gick ut till alla studenter, en enkät med frågan "Varför vill du bo i Visby under sommaren"? Tja, varför vill du bo i ditt hem alla 12 månader om året? Regionen vill att fler studenter ska bo kvar här efter sina studier, de vill öka antalet fast boende, men att bemötas av citatet ovan, att man alltid kommer att ses som prio två efter turisterna tror jag inte kommer att göra saken speciellt mycket bättre. För hur stor är chansen att man klarade vattennivåerna exakt fram till Almedalsveckan och att man sedan var tvungen att sänka trycket i vattenledningarna lagom till att sista lobbyisten lämnat ön? Det kan vara en tillfällighet, men det är så mycket som sägs och händer att vi som faktiskt bor här året om börjar undra om Regionen faktiskt vill ha människor som bor här året om, både i Visby och på resten av ön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar